Jan Smeets

Dorine Lintelo
14 oktober 2020
Martin van de Pas
14 oktober 2020

Jan Smeets

Jan Smeets (1980) geeft sinds 2013 les in Tai Chi en Wu Shu.

“Gelijkmatig gevormde bomen kunnen krachten die hun treffen even gelijkmatig opvangen doordat zij die overal in hun lichaam kunnen afvoeren en verdelen.” – Peter Wohlleben, Het verborgen leven van bomen

In dit leven zijn we allemaal krijgers. Er zijn gevechten klein en groot, innerlijk en uiterlijk. Uiteindelijk is alles één; lichaam, geest en ziel.

Bij Tai Chi leer je energie op te wekken, te consolideren en gelijkmatig in te zetten in een beweging. Na de eenvoudige doch doeltreffende warming-up, beoefenen we een van de eeuwenoude Tai Chi stijlen zoals de Wu, Chen en Yang. Zij zijn de takken aan de boom van Tai Chi. Net zoals de boom in bovenstaande quote leer je je natuurlijke houding te herkennen, energie door je hele lijf te laten vloeien én gewaar te blijven van je omgeving. Door evenwicht te vinden, verliezen en te hervinden, leer je tegenslagen op te vangen met de veerkrachtigheid en standvastigheid van een goed gewortelde boom in de aarde.

Bij Wu Shu gaan we in op de basisprincipes van de krijgskunst. Je conditie opbouwen, technieken leren beheersen en, het moeilijkste, ontspannen & bij jezelf blijven in een gevecht. Waar zit dat zelf en tegen wie strijd je in een gevecht? Essentieel in de krijgskunst is het herkennen van je eigen kracht. Pas wanneer je die en je zwaktes kent, kun je je tegenstander om de tuin leiden. Ken je die van je tegenstander & van jezelf, dan ben je onoverwinnelijk. Het brengen van vrede is belangrijker dan het winnen van de strijd. Bij een goed gewonnen gevecht heb je geen vijand maar een vriend erbij. Door situaties goed aan te voelen en te beoordelen kun je het gevecht winnen nog voordat het plaatsvindt.

Jan Smeets is Master of Arts aan de Maastricht University. Hij runt een eigen schrijfbureau en geeft lessen Tai Chi en Wu Shu voor diverse leeftijden. Hij traint sedert 16 jaar in diverse krijgskunst disciplines bij EQ-Maastricht.

Translate »